Начало

 • Кинематограф.БГ – благодарение на които, зрителите имат достъп до 15 нови къси филма от Toronto Film Festival!

  След като цяло лято нашите приятели от Кинематограф.БГ предоставяха на зрителите безброй възможности да се насладят на късометражни филми навън, в прекрасна лятна атмосфера, сега са постигнали друга своя страхотна цел! През септември беше тазгодишното издание на любимия Toronto Film Festival. По този повод Кинематограф.БГ дават достъп до нови 15 филма от фестивала – прекрасна селекция на най-доброто късо кино през последните години от събитието. С тях колекцията им от качествени филми от Торонто фестивала става още по-богата – цели 38, сред които американски, канадски, мексикански и европейски. Всъщност, това е само малка част от безбройните качествени късометражни ленти, до които зрителите имат достъп, благодарение на Кинематограф.БГ. Те работят безспирно за популяризирането и разпространението на късо кино в България.

  Въпреки, че вие можете да се насладите на хубавите филми тук: https://kinematograf.bg, ще ви разкажа малко повече за тези, които ме грабнаха най-силно!

  A New Home (2016)

  “A New Home” или “Нов дом” е филм от 2016-та година на режисьора Жига Вирч. В главната роля виждаме актрисата Нина Раковеч, която брилянтно въплъщава параноята и страха от “непознатите”. Героинята ѝ се нанася в нова жилищна сграда, в която тя се оказва първия жител. Това, че се намира близо до бежански лагер и личната ѝ самота, са предпоставки за кошмари и страх. Но когато този страх надделява над рационалното, жената прави грешка, от която няма връщане назад. Тази грешка е символ на предразсъдъците и неоправдания страх, на които често ние самите имаме навика да се поддаваме. Препоръчвам ви филма, защото е силно въздейстращ и ще ви накара да се замислите върху личните си възгледи. Можете да го гледате като натиснете картинката долу:

  Volcano (2019)

  “Volcano” или “Вулкан” е филм от 2019-та година на режисьорката Карън Кисак. Това е филм за вътрешните човешки емоции, които обаче понякога оставяме заровени и скрити прекалено дълго. Две близки приятелки – Хана и Джес, се срещат след като не са се виждали отдавна. Едната от тях е била на романтична екскурзия, другата има проблеми в любовта. Всяка се опитва да насочи вниманието към себе си, а в течение на разговора им, разбираме повече за самите тях. Емоциите ескалират до момента, в който едната сваля фасадата си и признава, че животът ѝ не е такъв, какъвто изглежда. “Вулкан” е филм за приятелството, за лицемерието, но и за това, че понякога е по-добре емоциите да “изригнат” и истината да излезе наяве. Препоръчвам ви го! Можете да го гледате като натиснете картинката долу:

  Found Me (2020)

  “Found Me” или “Намери ме” от 2020-та година е филм на режисьора Дейвид Финдлей. В него проследяваме живота на млад мъж с привидно обикновено ежедневие. На фона на лютата канадска зима обаче той открива нова страст, попадайки в света на подземни мачове по кеч. Това променя живота му, превръща се в обсесия, за която той работи и мисли непрекъснато. “Намери ме” е филм за страстта, амбицията и интересите на обикновения човек и как нещо съвсем неочаквано и различно може да донесе на дните ни много цвят. Препоръчвам ви го! Можете да го гледате като натиснете картинката долу:

  Приятно гледане в света на късото кино, който Кинематограф.БГ ви предоставя!

 • Рак, омар и стрида

  Кадър от филма

  “Рак, омар и стрида” е късометражен филм, фокусиран върху трудната тема за страданието и как се завръщаме към себе си след болката. Режисьор и сценарист е Марий Росен. Тъй като имам честта да го познавам, да съм работила с него и да го нарека приятел, смея да кажа, че самият той е толкова приказен, че това винаги се вижда и в изкуството му. Той твори с магическа пръчка, рисувайки приказни светове. В неговото творчество има уют, дори когато са представени тъга или болка.

  Кадър от филма

  Във филма виждаме неописуемата мъка на една майка, загубила детето си. Ролята е изиграна превъзходно от Радина Кърджилова. Тя не излиза от детската стая, страда и се опитва да преодолее болката, води разговори със себе си, води непрекъсната борба със спомените, които я измъчват. Необичайна среща с малко момче, което разхожда своя домашен любимец – костенурка, я стъписва, но и я кара да се замисли. Постепенно, момчето я умилява и вдъхновява, което ѝ помага да се завърне към себе си. В ролята на ведрия спасител, виждаме невероятния младеж Андрей Младенов.

  Кадър от филма

  Операторската работа е дело на Ненад Бороевич и е великолепна. От близките кадри, през които зрителя усеща страданието на геоинята, до красивите полета, сред които се разхождат двамата нови приятели – кадрите формират фин, въздействащ филм. Създава се усещането за контраст – между напрежението, тъгата, болезнените спомени, намиращи се в детската стая и между свободата и цветовете в красивото поле, между мълчавия плач на майката и сладките разговори между нея и малкото дете.

  Препоръчвам ви този филм. Ще ви накара да се замислите повече за човешката сила да продължиш напред, за преодоляването на болката, за лечебния ефект на новите приятелства. Можете да гледате “Рак, омар и стрида” в гледам.бг до 7-ми октомври: https://gledam.bg/programs/rakomaristrida?offset=1200

 • Филмът “Блок” – няколко преплетени съдби на ръба на реалността

  Кадър от филма “Блок”

  “Блок” е нов, невероятен и различен филм на режисьора Тодор Мацанов. Екипът е звезден и обещаващ. Във филма има 15 основни персонажа, като никой от тях не е главен или второстепенен – всеки преживява своята история наравно с другите. Което всъщност прави филма много грабващ вниманието. В него участват: Димитър Николов, Катрин Василева, Димо Алексиев, Дария Симеонова, Димитър Крумов, Емил Стратев, Мария Димитрова, Антон Димитрачков, Елица Дейкова, Елена Замяркова, Бистра Окереке, Борислав Чучков, Симона Стоянова, Ромина Божинова, Стефан Денолюбов, Любомир Нейков. Сценаристи на филма са самият Тодор Мацанов и Франческо Фратини – Франко. “Блок” ни показва няколко преплитащи се истории, случващи се в един 20-етажен софийски блок, по време на локдауна. Персонажите са въведени по такъв начин, че бързо разбираш “кой, какво, защо”, а в последствие, когато техните животи неизбежно се обединят, нямаш търпение да разбереш какво се случва с всеки един от тях.

  (more…)
 • Златна Роза!

  Есента вече официално настъпи, и въпреки ниските температури това не бива да ни притеснява. Освен с горещ шоколад, чай и меко одеало, ще се сгреем и развълнуваме с филмите от любимия фестивал “Златна роза”! Тази година съм особено развълнувана не само защото е 40-то юбилейно издание, но и защото КиноСпирка има огромната чест да бъде партньор на фестивала. Ще споделям с вас програмата на “Златна роза”, новини около събитията и, разбира се, ще ви говоря за кино!

  Програмата е изключително богата! Ще можете да се насладите на пълнометражни и късометражни филми – от сутрин до вечер!

  Тази вечер ще имате възможността да гледате “Как се научих да летя”, за който вече ви споделих, че съм безкрайно очарована! Страхотен ведър, летен филм!

  На 24 – програмата е ударна – от 14ч можете да се насладите на късометражните филми “Книга за хората” с режисьор Владислав Лаков, “Безсмъртният” с режисьор Николай Урумов, “Четири достоверни истории за една абсурдна вечер” с режисьор Георги Димитров. За този филм който се вълнувам особено много, защото в него ще можете да се насладите на прекрасната актриса и моя любима приятелка Никол Оташлийска! Програмата продължава с “Откъснати” на Стефани Дойчинова, а следобед от 16ч. ще имате възможност да гледате “Случаят Тесла” на режисьора Андрей Хадживасилев. Вечерта е интензивна с прожекции на “Мрак” на Душан Милич и “Майка” на Зорница София съответно от 18ч. и 20:15ч.

  Програмата за останалите дни от фестивала можете да видите като натиснете иконката на “Златна роза” и да следите страницата и сайта на КиноСпирка за новини, прожекции и повече за филмите!

 • Филмът “Елвис” и цената на това да си Краля на Рок енд Рола

  Elvis – Movie poster

  Филмът “Елвис” на режисьора Баз Лурман разглежда живота на краля на Рок енд Рола от ранно детство до върха на кариерата му. Фокус на лентата е и динамичните, на моменти токсични отношения между Елвис и неговия мениджър Полковник Том Паркър. Филмът е стойностна биография на звездата, която ни прекарва през върховете и спадовете от живота му по един динамичен и екстравагантен начин, точно в стила на Елвис.

  (more…)
 • “Как се научих да летя”

  Лятото лека-полека приключва, дните стават все по-кратки, а вечерите по-хладки. Оранжева меланхолия е обзела София – един от най-красивите периоди в града. Обичайно ме обзема носталгия с настъпването на есента, но това, което успява да ме изкара от подобно състояние е вълнението, че София Филм Фест идва! А пък вчера имах честта да бъда поканена на предпремиера на филма на Радивое Андрич “Как се научих да летя” и съвсем забравих за сезоните и времето.

  (more…)
 • Британското кино, култура и кралица Елизабет II

  Artist Eleanor Tomlinson’s tribute to the Queen’s Platinum Jubilee https://www.dailyrecord.co.uk/news/uk-world-news/sweet-sketch-queen-paddington-bear-27162968

  На 8ми септември 2022 година се сбогувахме с Кралица Елизабет II. Нейното 70-годишно управление, начело на монархията, неоспоримо формира английската идентичност и култура, която познаваме днес.

  (more…)
 • Prey – предшественикът на поредицата “Хищникът”

  Prey Poster

  Ако трябва да бъда напълно откровена, не съм запозната с поредицата Predator. Не мислех и, че този филм ще ми допадне, защото темата за извънземен хищник, който напада хората някак не ме грабна. Но тъй като Прей ме очарова, смятам, че винаги трябва да даваме шанс на филмите – не знаем кой ще ни изненада приятно.

  (more…)
 • Nope – Не! – каквито и очаквания да имате, ще ви изненада

  Poster for “Nope”

  Помните ли как през април 2020та, насред пандемичния хаос, който беше сковал света, Пентагонът официално пусна няколко видеа с “неидентифицирани въздушни феномени”? Тогава, тази иначе шокираща информация, предполагаща, че е възможно съществуването на извънземен живот, остана абсолютно подмината. Е, не и от Джордан Пийл явно, защото има очевидна връзка между тази новина и последния му филм Nope (Не!).

  From BBC article “UFOs: Few answers at rare US Congressional hearing
  (more…)
 • Bullet Train (Убийствен влак) – завръщането на деветдесетарските филми или един напълно нов жанр?

  Първият филм, който гледах с Брад Пит беше Snatch (Гепи). И, разбира се, не можех да откъсна очи от него – не само защото притежава невъобразимо очарование, но и защото е изключителен актьор. Има невероятно специфично и запомнящо се лице и въпреки това, във всеки един филм, в който съм го гледала досега, е абсолютно различен. Като започнем от Seven (Седем), минем през легендарния Fight Club (Боен клуб), класното му партньорство с Джордж Клуни и Мат Деймън в Ocean’s Eleven (Бандата на Оушън), или The Curious Case of Benjamin Button (Странния случай на Бенджамин Бътън), Брад Пит няма слабо появяване дори и в краткото си участие в сериала “Приятели”. За мен той е олицетворението на едни от най-силните години в киното, а ролите му ще се помнят вечно.

  (more…)

КиноСпирка е мястото, където се спирате за рецензии и анализи на любими и нови филми. Аз съм Мария Вълдобрева и създадох този блог, за да споделя с вас, читателите – киномани, любовта си към киното.