Аватар – Природата на водата

официален плакат на “Аватар – Природата на водата”

След като първият филм “Аватар” излезе през 2009-та година, си спомням, че три дни не можех да осъзная що за нещо съм гледала. Тогава визуалните и специални ефекти на филма, историята, актьорската игра в един измислен свят – всички тези неща бяха революционни и впечатляващи. В днешни времена, 13 години по-късно, втората част на “Аватар” не е първият, нито последният филм, който зашеметява с компютърно създадени красоти. Разбира се, те изобщо не са за подценяване, светът на планетата Пандора е отново спиращ дъха, приказен и неузнаваем. Но в тази втора част, Джеймс Камерън е наблегнал на една привидно семпла, но силна история, която има за цел да ни върне към най-близките ни, първични ценности и да ни накара да се замислим.

Няма да ви разкривам сюжета на “Аватар – Природата на водата”. Мисля, че си заслужава вие сами да му се насладите и да изживеете емоцията от филма. Но ще ви споделя моите лични размисли след като излязох от кино салона. Джейк и Нейтири живеят в едни кризисни времена, по време на които се опитват да съхранят най-ценното – семейството си. Целият им път, всяко тяхно действие е провокирано само и единствено от тази цел – да запазят близките си, да защитят приятелите си, да опазят дома си, земята си. Замислих се какво ние, хората, живеещи в реалния свят, който е все по-бързо променящ се и все по-хаотичен, правим в една кризисна ситуация. Всъщност, правим абсолютно същото. Факт е, че последните години са белязани от несигурност и хаос. Всеки от нас минава през моменти, в които ни е все по-трудно да запазим самообладание и позитивизъм. Но Джейк и Нейтири показват сила и целеустременост точно защото имат своята цел – да предпазят близките си, да защитят дома си, земята си, планетата си, и това обединява всички около тях.

“Аватар – Природата на водата” ни разкрива как в моменти на хаос, човек трябва да намери своята константа, да се вкопчи в нея и да се бори. Филмът подкрепя факта как все по-често имаме нуждата да се отдалечим от дигиталното, илюзионното, изкуственото, и да се върнем към най-първичните си инстинкти, да послушаме нашата съвест, нашето тяло, да открием центъра си. Този наратив се вижда и в начина, по който са представени хората във филма – все по-жестоки, все по-заслепени от желанието си да унищожат природата, планетата, за своята лична изгода. Изводът е, че всъщност всичко, от което имаме нужда е тук – пред нас. Можем да живеем напълно спокоен и щастлив живот. Всички ресурси, от които имаме нужда са тук, на нашата земя, на нашата планета. И щом осъзнаем всичко това, може би и ние ще се борим със зъби и нокти, за да защитим всичко прекрасно в нея.

(L-R): Neytiri, Jake Sully, and Neteyam in 20th Century Studios’ AVATAR: THE WAY OF WATER. Photo courtesy of 20th Century Studios. All Rights Reserved. © 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Ще ви споделя и един цитат от филма: “The way of water connects all things . It has no beginning and no end.” (Природата на водата свързва всички неща. Природата няма начало и няма край..) Приемам този цитат като метафора за живота, за всички живи същества на земята, за природата. Природата винаги я е имало под една или друга форма. Ще съществува и след нас. Но от хората зависи в какво състояние ще я оставим. Силно ви препоръчвам да гледате този филм. “Аватар – Природата на водата” се излъчва в кината. Интересното е, че съвсем скоро след втората част, можем да очакваме и трета – през 2024. Не пропускайте този филм. Сигурна съм, че поредицата ще стане една от най-значимите в историята на съвременното кино.

One thought on “Аватар – Природата на водата”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s