Филмът “Отвъд” – една реална постапокалиптична картина

“Отвъд” е късометражен филм на Петър Бояджиев и Николай Драганов, които ни рисуват една плашеща постапокалиптична картина. Страшното в лентата е колко реалистично изглежда случващото се. А това, което ви грабва от първата минута, е паралелът с нашето ежедневие.

Кола. Пътници. И шофьор. Действието се развива единствено в превозното средство, а от ретроспекциите и диалозите на персонажите разбираме реалността на света, в който е ситуициран филма. Персонажът на Димо Алексиев е шофьорът, който прекарва двама човека “отвъд”. Сами подразбираме какво означава “отвъд”. Бети и Макс са притеснени, непознати, и са с маски, докато шофьорът не е. Съобщенията по радиоканалите ни дават да разберем, че се намират в един постапокалиптичен свят, в който предполагаемо пандемията е стигнала до неузнаваема крайност. Държавите трябва да защитават границите си, а всеки, който е заразен бива отритнат от обществото. Никой не трябва да притежава смартфони или смартчасовници, защото се следят. (Следенето на данните или местоположението ни не е непознато за нас и в сегашните времена). Страната е разделена на микрорайони. И двамата пътници са загубили близките и семейството си или не знаят къде са и имат единствена цел да избягат, очевидно нелегално, за да стигнат “отвъд”. 

Филмът не се опитва да ни поучи или да ни накара да заемем някаква позиция относно глобалните проблеми. Всъщност във всеки един момент, режисьорите основно намекват за това какво би могло да бъде. Няма конкретика и в сценария. Не се споменават наименования на конкретни болести, имена на политици и т.н. Само ключови, вече до болка познати думи като “заразен” или пък “дезинфекциран”. 

Ще оставя на вас зрителите сами да се насладите на края на “Отвъд” и сами да направите своите изводи от посланието му. То всъщност е много очевидно. Между реалността тук и сега и реалността в този филм стои една много тънка линия, която лесно може да бъде прекрачена. Филмът беше номиниран и на тазгодишния София Филм Фест. Можете да го гледате онлайн на любимите платформи за късометражно кино Кинематограф.бг, натискайки бутона по-долу и в NOBLINK, чрез този линк: https://noblink.bg/portfolio-item/beyond/. Офлайн, може да се насладите на филма, чрез прожекциите на Кинематограф.бг. За тях – следете програмата им тук: https://kinematograf.bg/programa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s