Смърт край Нил – класиката през очите на Кенет Брана

Отидох да гледам “Смърт край Нил” без никакви очаквания. Всъщност, даже си представях един спокоен следобед, в който си играя на детектив и разгадавам мистерии. Все пак всички обичаме романите на Агата Кристи.

Но Кенет Брана е надминал себе си в режисьорската си работа тук. Филмът е изключително скъп и си личи, но е и неоспоримо класен и запомнящ се. Интересно е, че повече от сцените – включително и тези на кораба, както и всички в Египет са снимани на реални локации. Това придава на кадрите неизбежна романтика – от една страна, защото са реалистични, от друга – заради вълнението и привкуса на мистерия. Филмът ни завлича и потапя в красиви пейзажи, опасна компания и запленяващи истории. Любов, предателство, ревност и отмъщение – този набор от емоции прави филма неустоим. Заснет е изключително красиво. Операторската работа е на Харис Замбарлокос и определено е майсторска.

Звездният актьорски състав е неслучаен. Гал Гадот, Ръсел Бранд, Арми Хамър и други звездни личности блестят под жаркото египетско слънце. Особена изненада за мен е Ема Макей – актрисата, която стана известна с участието си в английския сериал на Нетфликс – Секс Обучение (Sex Education). Всъщност, нашумя и покрай това, че за добро или лошо има поразяваща прилика с актрисата Марго Роби. Когато гледах трейлъра на филма за първи път бях убедена, че “Смърт край Нил” е с участието на Роби. Но изобщо не съм разочарована от “двойничката” ѝ. Ема Макей е деликатна, ловка и многопластова. Изгражда ролята си перфектно, показва на публиката, че може много повече от характерната ѝ роля в сериала.

Кенет Брана в ролята на Еркюл Поаро. Идилия. Чисто по режисьорски, Брана е решил да украси и допълни образа на световнозивестния детектив. Добавя нови пластове към миналото на Поаро, представя го в друга светлина – уязвим, чувствителен. И го прави успешно. Някои върли почитатели на образа биха възразили срещу решението на Брана да придаде “човешки” качества на иначе праволинейния Поаро. Но аз мисля, че тази чувствителност дори помага, а и представя персонажа на новите поколения и ги запознава с него по един нов, свеж начин. Не е случайност, че любимият детектив е вечен. Както винаги детективът се оказва на точното място и време.

Препоръчвам ви този филм независимо от това, че може би вече сте чели книгата и знаете края. Явно Еркюл Поаро и Кенет Брана винаги имат с какво да ни изненадат…:) Можете да го гледате в кината, а скоро ще го има и в HBO Max!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s