Качалка – филмът за силата и обединеността

Докато гледах този филм, в който няма особено много действие и обрати, се замислих за устойчивостта. Наблюдавах зеления парк в сърцето на Киев, броях хората, чудех се всеки един от тях какво ли прави сега. Дали са избягали, дали са останали…? Дали “Качалка” още съществува? Как ли изглежда красивата лятна картина в момента, къде ли са пойните птички, които огласят парка? Дали пространството с най-тежките фитнес уреди в света е устояло и на войната?

“Качалка” е късометражен документален филм на режисьора Гар О’Рурк. Самата дума означава люлка или фитнес. Във филма се разказва за място в Киев наречено “Качалка”, което е считано за фитнеса с най-трудни уреди в света. 

Виждаме хора от всякакви възрасти, които използват уредите и тренират усърдно – обединени са, помагат си, обясняват си кое как се ползва. 

Разказвачът на филма е този, който поддържа фитнеса, казва, че стои там по цял ден, всеки ден. Споделя, че е разпитвал много стари хора за появата на уредите и пространството и дори те не знаят кога се е построило. По времето на Съветския съюз много от работниците носели материали, части от машини, и така фитнесът се усъвършенствал още повече. Осъзнавам, че това място символизира не само устойчивост, а и е своеобразна връзка между миналото и настоящето, между традициите, дисциплината и новото, бъдещето. И всички хора, които ползват уредите там са обединени от една основа мисъл – искат нещо по-добро – за себе си, за тялото си, за бъдещето. 

“Качалка” не на последно място е символ на огромна сила – силата да вдигнеш уреда, силата да помогнеш на приятел да се справи по-добре, силата да преодолееш всякакви трудности, които се изпречат на пътя ти. От тези ценности се вижда и от къде се е зародила силата на украинския народ – обединеността и любовта към ближния и родината ври и кипи във всеки един човек трениращ върху тези уреди. 

Надявам се “Качалка” да продължава да символизира силата на по-доброто бъдеще, сигурна съм, че ще е така. Препоръчвам този филм, защото никога не трябва да забравяме красотите и съкровищата на Украйна, преди тази война. Можете да го гледате на линка тук:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s