Better Nature – огледало за човешките отношения

Better Nature е късометражен филм на Ралица Петрова с участието на Слава Дойчева, Ангелина Рангелова, Георги Налджиев и други. 

Лентата ни представя тиймбилдинг сред природата, който обаче има неочакван край. Сред служителите на компанията е и една изключително скептично настроена жена, която няма намерение да се “свързва” с природата, да прегръща дървета и да слуша насоките на водещата на доброволческата дейност. Целта на персонажа на Слава Дойчева е може би да бъде носител на истината. Тя не понася лицемерието, с което подхождат останалите доброволци – нейните колеги. Повечето от тях коментират служебни задължения, обсъждат останалите, или се опитват да се издигнат към нови позиции. Тя изглежда като единственият човек, който е концентриран върху дейността им – иска да засади дръчвета на терена на тиймбилдинга им. 

Във филма можем да отбележим няколко изключително силни метафори за съвременния ни начин на живот. Сцената на разговорът с ръководителката, в която тя разкрива как в миналото е искала да държи всичко под контрол до момента, в който не е успяла да се свърже с природата, е един от тези моменти. Миг по-късно виждаме жената в истерия –  убива змия с лопата. Ситуацията е изпълнена с иронията на това, че докато се изповядваш и твърдиш, че си ценител на заобикалящата ни природа, от страх подхождаш нехуманно към животно. 

Разкритието, което персонажът на Слава Дойчева прави, докато копае, също ни показва подобен вид ирония. И най-вече поставя темата за страха на важна позиция. Сякаш всеки слага маска, докато не усети някакъв вид заплаха. Всички сме природолюбители, докато не видим змия… 

Финално, филмът ни показва, че всички сме хора въпреки недостатъците си и може би най-големите противоположности могат да намерят път един към друг. Препоръчвам този филм, защото имаме нужда от искреност в ценностите си, а тук виждаме тяхното избистряне нагледно. Можете да гледате Better Nature на голям екран на 22 март в София Тех Парк от 18:30 ч. , или онлайн на 7Arts.bg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s