The Gap – филмът, който без думи ни казва толкова много

“The Gap” е късометражен филм на Димитрис Георгиев, който ни представя само в осем минути и половина няколко наситени, изпълнени със символика, човешки истории с неочакван край. Филмът е от 2018та година, но е абсолютно актуален и днес.

Това, което прави лентата още по въздействаща е, че всички случки се развиват на фона на Адажио в Г минор на Томасо Албиони и Мак Куейл. Музиката, особено класическата, има особено влияние върху мен. В случая, обрисува още от самото начало настроението на зрителя. 

Забавения каданс и силната актьорска игра допринасят за въздействието върху гледащия. Във филма са преплетени идеално няколко сюжетни линии, всяка от които без диалог и без предварителни обстоятелства. И въпреки това, бива перфектно разбрана и разгадана от гледащия. Точно заради това, посланието на филма на самия му финал е толкова въздействащо – If nothing is said, translate the silence (Ако нищо не е изречено, преведи мълчанието.) Режисьорът излюстрира линията на мълчанието и колко силно може да бъде то. Задава бщочовешки въпроси, разкрива какво стои зад обвивката на всеки един персонаж. 

За мен най-силната линия беше тази на властната бизнес дама, която разбира лоши новини по телефона. Има изключително детайлна информация, която зрителя може да разбере без никакъв диалог, без контекст на историята, и въпреки това изпитва огромна симпатия към персонажа. Интересно е и, че забавения каданс влияе точно по обратния начин, по който обичайно би – не забавя действието, напротив, вдига адреналина, създава необходимото напрежение, позволява на историите да ‘оживеят’ пред очите ни. Енергийно, комбинацията между бавен каданс, класическа музика и силни сюжетни линии предизвиква у гледащия буря от емоции. Привързваме се към всеки един персонаж, съпричастни сме, любопитството ни е предизвикано, искаме да разберем още дори след края на филма.

Препоръчвам филма, защото ни представя дълбочина, изключително необходима във времената, в които живеем. Филмът е човешки, истински, а способността да изведеш толкова силен мотив в осем минути и половина е невероятна. Можете да гледате филма в kinematograf.bg, натискайки бутона “гледай сега на kinematograf.bg”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s