"Домът на Гучи" – реална история за раздор, измама, пари и…убийство

 

 “Домът на Гучи” е дълго чаканият филм на Ридли Скот, вдъхновен от драматичния и изпълнен със скандали живот на модната фамилия. Маурицио Гучи – внук на Гучио Гучи, основателят на модната къща, и Патриция Реджани се женят през 1972ра година, няколко години по-късно се раждат и двете им дъщери – Алесандра и Алегра. През това време фамилията е белязана от множество вътрешни неразбирателства, опити за измама, предателства, до моментът, в който братовчедът и чичото на Маурицио – Алдо и Паоло Гучи, са принудени да продадат акциите си от марковата модна линия, и затъват в бедност и забрава. Към края на 80те години обаче, бракът на вече единствения наследник на Гучи се разпада, заради любовната му връзка с Паола Франки. 

реалните Маурицио и Патриция

Заслепена от ревност, омраза и гняв, с помощта на най-добрата си приятелка – гадателката Джузепина “Пина” Ауриема, Патриция Реджани наема сицилиански собственик на пицария, да извърши убийството на бившия ѝ съпруг, заради което и тримата съучастници излежават над 15-годишни присъди.

Да, това е реална история, която успоредно с убийството на Джани Версаче през 1997ма, сериозно бележи италианската модна индустрия. 

 


Филмовата адаптация на тази сага създава очакването за сапунена опера, но въпреки критиките, които филмът отнесе, смятам, че Ридли Скот разказва, чрез него една добре издържана история. Личната ми гледна точка обаче е, че времевата линия в “Домът на Гучи” се развива по объркващ за зрителя начин. Ако гледащия не е запознат с фактите от живота на фамилията, би се затруднил да открие мотивация в действията на главните персонажи – Маурицио и Патриция. Разочарованата съпруга е искала години наред убийството на бившия си, като често пъти е говорила публично пред хора от миланския елит за плановете си. А това, което провокира Маурицио за раздяла е било дългогодишната намеса на Патриция в делата на модната къща. И въпреки че след развода им, Гучи претърпява сериозни поражения под управлението на наследника, тези събития във филма са представени сбито, моментно и така, сякаш липсва реален път, по който персонажът да стигне до решенията, които взима. Мнението ми е, че ако филмът бе заснет като мини-сериал, би бил по-успешен и харесван, защото информацията от тази драматична италианска сага не би могла да се побере в два часа. 

 

Изключително съм впечатлена от актьорския състав – Лейди Гага в ролята на Патриция създава персонажа по невероятно автентичен начин, а Адам Драйвър като Маурицио, както винаги завладява с класна и деликатна игра. Ал Пачино и Джереми Айрънс са другата част от елитния каст, също и Джаред Лето, който е неразпознаваем в комичната роля на неразбрания и екстравагантен Паоло Гучи.

Актьорите са тези, заради които филмът не натежава и въпреки, че е доста дълъг – минава неусетно. Разбира се, кадрите от красивата Тоскана, откъдето е стартирал бизнеса на фамилията, също помагат. Препоръчвам ви този филм, заради историята, която носи, актьорската игра и дори поуката от неприятния край на фамилията. Към днешна дата, модната линия Гучи преуспява, но в нея няма нито един член от семейството. Можете да гледате филма във всички кина в страната. 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s