"Куриерът" – вълнуващ филм по истинска история с брилянтно изпълнение на Бенедикт Къмбърбач

 

“Куриерът” (The Courier, 2020), режисиран от Доминик Кук, с Бенедикт Къмбърбач в ролята на британския бизнесмен Гревил Уин, е разтърсваща история по истински случай. 

Уин е вербуван през 60те години към Британските тайни служби, заради честите си пътувания до Източна Европа. Първоначалната му цел е да се свърже със съветския агент Олег Пенковски (Мераб Нинидзе) и да предава информацията, получена от него, на Западния свят. С течение на времето двамата създават истинско приятелство, заради което по-късно са готови да рискуват живота си един за друг. 

Филмът е изключително въздействащ, а актьорската игра на Бенедикт Къмбърбач и Мераб Нинидзе – брилянтна. Сцените между тях създават изключително напрегната и специфична атмосфера, сякаш гледайки, ние сме съучастници, и се опитваме да запазим тайното им сътрудничество. Докато Пенковски изпраща информация към Британските служби, става свидетел на убийство на негов колега, заради предателство и ежедневно се сблъсква с налудничавия и екстремен Хрушчов, който е готов за ядрена война. Успоредно с това, води живот на уважаван член на партията, който даже е назначен да следи съмнителния бизнес на Гревил Уил по време на престоя му в Съветския съюз.

Всички тези сцени на укриване, мнителни погледи, подслушвания и следене на всичко от партията, перфектно пресъздават ситуацията през 60те години в Източна Европа. Съчетани са и с честите посещения на двамата агенти в Болшой Театър, гледащи балет и опера. Но те сякаш допълнително засилват напрежението от двойнствения им живот. 

Интересен факт, който сценариста на “Куриерът” – Том О’Конър споделя е, че по време на престоя си в съветския затвор, реалния човек Гревил Уин пише две книги. Изненадващото обаче е, че информацията в тях не е била достоверна, фактите са били доукрасени или напълно измислени, съответно не са били използвани като източници за сценария на филма.

Реалният Гревил Уин


 О’Конър предупреждава също и, че “Куриерът” не е документална адаптация на историята, съответно има частица художествена измислица и несъответствие с истинските събития, тъй като са искали да се фокусират основно върху приятелството между двамата агенти в едни кризисни обстоятелства. Въпреки че персонажът на Гревил Уин не е абсолютно копие на истинския, съветският агент Пенковски от своя страна, наистина е бил изключителнен човек. Информацията, която е предоставял е предотвратила сериозни грешки и необратими последствия в отношенията между Съветския съюз и Западния свят по време на Студената война. 

Реалният Олег Пенковски

Силно препоръчвам “Куриерът”. Брилянтен филм с изключително силна актьорска игра, който гарантира след като го изгледате, не само да се разчувствате, но и да започнете да търсите информация в интернет за истинския случай и реалните участници в тази история. 

 

Източници: Smithsonian Magazine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s