Slumberland – Светът на сънищата

Официален постер на “Слъмбърленд”

Приказният филм “Слъмбърленд” е режисиран от Франсис Лорънс и е базиран на магичните комикси на Уинсор Мккей, който започва да ги издава още през 1905г.! В “Little Nemo in Slumberland” или “Малкият Немо в света на сънищата” се разказва за впечатляващите истории на момченце, чиито сънища са пълни с приключения и изненади. Комиксът е издаван в продължение на повече от 20 години в различни американски вестници и въодушевява много творци в продължение на повече от век. Множество мюзикъли, театрални постановки, опери, филми, дори видео игри са вдъхновени от тематиките в комикса. “Слъмбърленд” е един от тях!

Сцена от филма

Във фентъзи филма проследяваме историята на малката Немо, която след трагичната загуба на баща си (Питър), се мести да живее при своя чичо Филип. Досега Немо се е радвала на весело детство, докато живее във фар, на остров и прекарва дните си със своя татко. А Филип води изключително скучен и усамотен живот, който силно контрастира с приключенското ежедневие на Немо и баща ѝ. Колкото и да се старае, чичото не може да компенсира за силната връзка между момиченцето и Питър и не успява да ѝ помогне да преодолее мъката си. Това се променя, когато Немо започва да сънува невероятни сънища и се запознава с Флип – чудато създание, което е приятел на баща ѝ. Той ѝ обещава, че има начин отново да го види в сънищата си. Тогава обаче Немо започва да предпочита света на сънищата пред реалния свят…докато чичо ѝ не разбира, че вместо да ходи на училище, тя спи. Малката Марлоу Баркли се справя невероятно с ролята си на Немо, като си партнира и с чудесните Джейсън Момоа, Крис О’Доуд и Кайл Чандлър.

Сцена от филма

Има нещо изключително позитивно и емоционално в подобен тип сюреалистични магични филми като “Слъмбърленд”. Сякаш ни връщат в детството и ни казват, че нищо от живота на възрастните не бива да бъде взимано чак толкова насериозно. Припомня ни вълнението от това да фантазираме, да чакаме с нетърпение Дядо Коледа, да вярваме в чудеса и да се отдаваме на въображението си. Но филмът ни показва и по-дълбоки теми. Учи ни, че справянето с тъгата е процес, по време на който трябва да се доверим и да се обградим с най-близките ни и обични хора. Виждаме и колко е опасно да се обсебиш от света на илюзиите и сънищата и да забравиш за реалността. Но най-вече ни показва, че никога не бива да губим детското в себе си и всеки нов ден може да бъде едно незабравимо приключение.

Сцена от филма

Музиката в “Слъмбърленд” още повече допринася за фантастичното усещане на филма и е дело на Пинар Топрак. А магичния сценарий е написан от Дейвид Гиън и Майкъл Ханделман. Благодарение и на невероятните специални ефекти, филмът наистина създава един сюреалистичен, вълшебен свят, в който да се потопим. Мисля, че “Слъмбърленд” е еднакво подходящ и необходим и за малки, и големи и би допринесъл още повече към уюта на празничния месец! Можете да го гледате в Нетфликс!

Сцена от филма

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s