“Don’t Worry Darling” – “Не се тревожи, скъпа” – минало и бъдеще събрани в утопично настояще

официален плакат на “Не се тревожи, скъпа”

“Не се тревожи, скъпа” е филм на Оливия Уайлд, която заема и една от главните роли във втория си режисьорски успех. Действието се развива в утопичното селище “Победа”. А то е сякаш извадено от 50-те години, не само заради красивите еднакви къщи, или локацията, но и заради ценностите и начина на живот в него. В “Победа” мъжете работят върху строго секретен проект, а жените им се наслаждават на облагите на затворения комплекс и се грижат за дома си. Единственото условие за пребиваване в това на пръв поглед идеално място е чисто и просто да не излизаш от него.

Флорънс Пю и Хари Стайлс в ролите на Алис и Джак

Фокусът е върху младо семейство, което привидно има идеален живот. Алис, изиграна прекрасно от Флорънс Пю, и Джак, изигран от перфектния за ролята Хари Стайлс, са млади, сексапилни, той е успешен, а тя няма нищо против да се грижи за дома им и успеха му. Обградени са от приятелски семейства, чиято динамика е подобна. Привидно утопичната обстановка започва да се пропуква, когато Кики, една от приятелките на Алис, започва да се съмнява в прозрачността на работата на мъжете им и в проекта “Победа” като цяло. След като Кики “удобно” излиза от животите им, а мъжът ѝ спира да работи за проекта, животът на Алис се превръща в антиутопия наситена с кошмари, нереални видения и халюцинации. Разбира се, срещу нея се отправя най-типичният наратив, а именно, че е полудяла, нестабилна, стресирана жена, която не знае за какво говори и не може да ѝ се вярва. Въпреки тази така често срещана характеризация на “жена на ръба на нервна криза” (референция с гениалния филм на Алмодовар с подобно заглавие), актрисата Флорънс Пю представя невероятна нюансирана актьорска игра, изгражда изключително силен персонаж, а ситуациите, в които попада и нещата, които ѝ се случват ни държат на тръни по време на целия филм. Като че ли благодарение на нея и брилянтното ѝ изпълнение, зрителят е като прикован и не може да откъсне очи от лентата.

Флорънс Пю в ролята на Алис

С “Не се тревожи, скъпа” се наслаждаваме на един антиутопичен трилър. В него виждаме как програмираният живот, планираното щастие, контролираното ежедневие се пропукват постепенно, а в последствие се разрушават опостушително. Мога само да предполагам от какво е бил вдъхновен филмът, но представянето на един добре смазан режим, който започва да прозира заради една жена, която има въпроси е често срещана сюжетна линия. Въпреки това, филмът ни представя тази ситуация по стилен и иновативен начин, със силен женски персонаж и с вълнуващ сценарии. Може би посланието на филма произлиза точно от тази сюжетна линия. Хората трябва да са достатъчно осъзнати, за да не позволяват заблуждаване с измамна идилия. Въпроси трябва да могат да бъдат задавани, “перфектните” и “високопоставените” трябва да могат да бъдат слагани под отговорност, и най-вече – никой режим, който изисква подчинение на измислени идеали, не може да просъществува прекалено дълго. В този контекст се намесва и феминистичната нотка във филма. Единствената жена, която има вътрешна информация и не изглежда като заблудено и наивно момиче, подчинено на мъжа си и неговите амбиции, е самата Оливия Уайлд. В последствие и разбираме защо това е така. Но дори образът на Бъни (Уайлд) да се отличава с тези си характеристики, тя подкрепя своята най-добра приятелка – Алис дори в самия край.

Флорънс Пю и Оливия Уайлд (режисьор) в ролите на Алис и Бъни

“Не се тревожи, скъпа” е изключително интересен филм, след който ще се чувствате усъмнени дори в собствената си реалност. Но това не бива да ви спира да му се насладите. Този сюжет ще ви остави без дъх! Можете да го гледате в HBO Max и в Apple TV.

Сцена от “Не се тревожи, скъпа”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s