Рибена кост – десет човешки съдби пред погледа на един делфин

Официален плакат на “Рибена кост”

“Рибена кост” е филм на световно ниво, който не можете да пропуснете. Режисурата е дело на Драгомир Шолев, който деликатно ненатрапчиво ни показва комичността на българската администрация и абсурда, който се завихря около намирането на един мъртъв делфин на плажа. Брилянтната операторска работа на Ненад Бoроевич ни навигира нежно през понякога тъжните, понякога светли човешки съдби, сблъскали се с ключовия делфин. Музиката допълва идеално балканския комизъм на филма с непоправим дух и е дело на Никола Груев – Kottarashky.

Снимка от “Рибена кост” fishbone.bg

“Рибена кост” осмива администрациите, често срещаната ни комична народопсихология, реакциите на хората, но не го прави осъждайки, с претенция. Филмът ни показва една извънредна ситуация, такава каквато е, а всичко, което следва от сблъсъка с нея е резултат, в който всеки може да се припознае. Абсурдът на безпомощността на хората, които трябва да се справят по някакъв начин с този делфин, е това, което забавлява и влияе на гледащия. Драгомир Шолев си играе с този абсурд и кани и зрителя да го направи, да стане част от трагикомичността на тази реалност. Всяка от десетте истории на тези, огледали се в окото на делфина, притежава различен заряд и дълбочина. Психологията на тези образи е изградена изключително, защото само от реакциите и действията на персонажите, гледащият може да добие представа за цялостния характер на човека, дори за личния му живот, страховете, миналото му. Впечатляващо е колко смислени и наситени са диалозите във филма. И то не само заради наистина култовите реплики в “Рибена кост”. Те изграждат единен образ на човешките съдби, завъртяли се около делфина, а после разбиват този образ, за да изпъкне индивидуалността на всеки персонаж. И за всеки този ден на плажа е нещо различно – за някои е изпитание на морала и ценностите им, за други опит да оцелеят, за трети – опит да си свършат работата и т.н.

Снимки от “Рибена кост” fishbone.bg

Списъкът с актьорите в “Рибена кост” е дълъг, а всеки от тях е важно парче от пъзела на филма. Можем да се насладим на Деян Донков – събирателният образ на тези, сблъскали се с делфина, на желанието да постъпи принципно и правилно; Сузи Радичкова – образът на силата и бъдещето, което тя държи в ръцете си; Валентин Андреев – Рафе и Мариана Антонова – символите на любовта и вечността; Георги Налджиев – канализира силата или безсилието на закона; Мария Суфиева, Глория Петкова, Ели Колева, Орлин Христов, Георги Ханджиев, Петя Венелинова, Съни Сънински, Донка Аврамова, Йордан Ръсин, Мартина Троанска в невероятно смешната сцена с Министерството на околна среда и водите с Добринка Гецова, Таня Шахова и Мариана Ковачева – Кадийска; Ирослав Петков; Николай Борисов и други невероятни актьори, създали неподражаеми образи. Реализмът на този филм, чистотата на актьорската игра, душевната голота на образите, естествеността на актьорите – всичко това влияе на зрителя, кара ни да се замислим, припознаем, въвлечем в тези истории и създава силна атмосфера, която прави “Рибена кост” незабравим.

Снимка от “Рибена кост” fishbone.bg

Тази атмосфера е допълнена и от факта, че няма нищо драматично или трагично в този филм. Той не се ангажира с несправедливости, екологични каузи или морални поучителни уроци. Филмът е наблюдател на човешките истории, които се разгръщат в него – може би точно като делфина на брега. Също като него предизвиква у всеки определени емоции и провокира към различни действия, размисли, кара ни да се припознаем в някого, в случка, в история. Липсата на някакъв вид манифестация от страна на филма го прави още по-силен и въздействащ.

#fishbonebg GIFs от създателите на филма

Всъщност не само самият филм е колоритен, автентичен и с характер, но и създателите му. И това си личи по начина, по който избират да го представят и разпространят сред аудиторията. В сайта на “Рибена кост” https://fishbone.bg можете да видите информация за филма, както и интервюта с персонажите, забавни GIFs с наистина невероятни цитати от лентата, снимки от процеса и още интересни материали. От утре – 4-ти ноември, “Рибена кост” излиза по кината и смятам, че няма как да изпуснете да гледате този невероятен филм. Обещавам ви, че ще останете повече от очаровани!

#fishbonebg GIFs от създателите на филма

Разпространители на филма са NO BLINK | Film, направен е с подкрепата на Национален филмов център (България), Национален център за кинематография (Румъния), ЕВРОИМАЖ, Синегранд и е копродукция с КЛАС Филм, ХайФилм Прадъкшънс и БНТ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s