“Как се научих да летя”

Лятото лека-полека приключва, дните стават все по-кратки, а вечерите по-хладки. Оранжева меланхолия е обзела София – един от най-красивите периоди в града. Обичайно ме обзема носталгия с настъпването на есента, но това, което успява да ме изкара от подобно състояние е вълнението, че София Филм Фест идва! А пък вчера имах честта да бъда поканена на предпремиера на филма на Радивое Андрич “Как се научих да летя” и съвсем забравих за сезоните и времето.

Главната актриса Клара Хърванович твърди, че това е филм за хора от 6 до 66, или по-скоро подходящ за всички възрасти и е напълно права. Тъй като е продукция между Сърбия, Хърватия, България и Словакия, като от българска страна продуценти са Стефан Китанов и Мира Сталева, в “Как се научих да летя” се усеща един много хубав, комичен балкански дух. Има шеги и ситуации, както и традиции и разбирания, които може би само ние, с топлия ни хаос, семейни неразбории и незабравими рецепти за понички по Балканите бихме разбрали. През очите на едно 12-годишно момиче виждаме вълнения, които ни връщат в деството, научаваме уроци за цял живот, а красотата на хърватския остров Хвар допълва идилията нарисувана в този филм.

Премиерата на “Как се научих да летя” е на 16ти септември от 19ч. в любимия Дом на киното. Силно ви препоръчвам този филм – ще ви стане мило, драго и уютно на душата, ще си спомните за летата от детството, ще усетите миризмата на бабината къща и вкуса на гозбите ѝ, ще се сетите за първата си целувка, и като излезете от залата ще сте заредени с толкова топли емоции, че ще ви греят до другото лято!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s