Британското кино, култура и кралица Елизабет II

Artist Eleanor Tomlinson’s tribute to the Queen’s Platinum Jubilee https://www.dailyrecord.co.uk/news/uk-world-news/sweet-sketch-queen-paddington-bear-27162968

На 8ми септември 2022 година се сбогувахме с Кралица Елизабет II. Нейното 70-годишно управление, начело на монархията, неоспоримо формира английската идентичност и култура, която познаваме днес.

Заминавайки за Лондон, на скромната възраст от 19 години, не бях сформирала своята лична идентичност, камо ли да бях запозната с английската такава. И ако трябва да бъда напълно откровена, ми беше доста трудно да се сближа с английската култура, начин на живот, техният пословичен традиционализъм, характера им и гордостта им като нация. Всъщност това, което ме накара да почувствам уют и свързаност с Англия, беше киното. Филми като Падингтън и Питър Рабит ме стопляха и вълнуваха, в сериала Шерлок следях за познати и любими лондонски улици, Мистър Бийн ме научи на английски хумор и ирония, филмите на Гай Ричи пък ми показаха другата страна на британското ежедневие, вселената на Хари Потър ме накара да обичам традициите и да виждам магичното в тях, Кингсман и Джеймс Бонд открехнаха вратата към британския дълг у хората. Когато стигнах до сериала Короната, осъзнах, че основна и неделима част от съвременната английска идентичност, култура и самосъзнание съществува именно заради кралицата. Тук нямам предвид монархията, за която ми липсва опит и поглед да познавам в дълбочина, а за Елизабет, Лилибет, майката, бабата, собственичката на десетки коргита, която е символ, скрит или явен, във всеки един от гореспоменатите филми и сериали. Независимо дали хората намират за необходимо и значимо да следят принцовете, принцесите, техният живот като част от най-силната монархия на съвременния свят, кралица Елизабет II, е неоспорим символ на всичко британско. И като такъв, тя е внасяла стабилност, чувство за отговорност, дипломация, дори самоирония в днешни времена.

Има многобройни примери за нейната свързаност с английската култура. Като изключим присъствието ѝ на множество премиери и събития, има няколко наистина емблематични. През 2012та, на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Лондон, тя и нейните коргита са част от видео пърформанс с Джеймс Бонд (Даниел Крейг) и създава истински фурор. Можете да го гледате тук:

The Queen and James Bond (2012 Olympic Games)

Само преди няколко месеца, по време на празненствата по повод 70-годишнината от коронясването на Елизабет II, тя за пореден път изненада приятно народа си, като участва във видео заедно с мечето Падингтън. В него можем да видим нейната пословична ирония и чувство за хумор. Вижте го тук:

The Queen and Paddington (Platinum Jubilee 2022)

Заедно с кралица Елизабет II, си отива една епоха. Усещането за мен е, че си тръгва една романтична част от британската и световната история, времена на трудности, но и на възход, модернизация, но и запазване на традициите, на дипломация, сплотеност и уют. Този романтизъм не разбирах и приемах за даденост дълго време, докато на света му се показа, че промяната е непрекъсната константа. Но, разбира се, винаги трябва да сме изпълнени с надежда, вяра и вълнение за бъдещето, благодарност към настоящето и уважение към миналото.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s