Prey – предшественикът на поредицата “Хищникът”

Prey Poster

Ако трябва да бъда напълно откровена, не съм запозната с поредицата Predator. Не мислех и, че този филм ще ми допадне, защото темата за извънземен хищник, който напада хората някак не ме грабна. Но тъй като Прей ме очарова, смятам, че винаги трябва да даваме шанс на филмите – не знаем кой ще ни изненада приятно.

Действието на филма се развива през 1719г. в Големите равнини на Северна Америка. Младата Нару, част от племето Команчи, се опитва да открои себе си като силен войн и ловец и непрекъснато тренира със своето сладко куче Саари. Това, което изключително ме впечатли в нейния персонаж е, че тя има недостатъци и множество пречки да постигне целта си. Силното ѝ желание да докаже себе си постоянно я поставя в опасни ситуации, в които тя дори се проваля или трябва да бъде спасявана. Виждаме дори и завист, когато нейния брат се завръща победоносно, надвил лъв, който е нападнал човек от племето. И точно тези моменти приковават погледа на зрителя. Това грабна и мен. Исках да разбера дали ще успее, дали ще превъзмогне всички препятствия, дали ще успее да надвие самата себе си. Но…няма да ви кажа дали това се случва, за да не ви лиша от удоволствието да видите сами. 🙂

Техниката на камерата е друга сила в Прей, освен добре разказаната история. Близките кадри на очите правят зрителя като част от лова, комбинацията между заснетите от висок ъгъл гори и равнини със специфични, машинни звуци буквално рисуват картината на филма. Извънземното има способност да става невидимо. Това напряга окото, на няколко пъти усещах, че трескаво го търся, опитвам се да го забележа, дори да го избегна, сякаш съм част от преследването. “Point of view” кадрите на извънземното също много ми допаднаха. Редуването на кадър Нару, кадър извънземно, създават представата, че те са на минути един от друг по време на целия филм, съответно и пулса на зрителя е очестен през 90% от времето.

Инстиктът за оцеляване е основна тема във филма. Хареса ми, че Нару достигаше до изводи за съществуването на извънземното и начини да го надвие на принципа проба-грешка. Благодарение нa традиционни начини за лечение и нейни лични привички, тя разбира повече за характера на това напълно непознато за нея чудовище. Любопитна беше появата на френските войници, които бяха пленили Нару и брат ѝ Таабе за кратко. Това са исторически акуратни сцени, заради завземането на северноамерикански земи от французите още през началото на 18ти век.

Интересен факт е, че режисьорът на филма Дан Трахтенбърг и сценариста Патрик Айзън започват работа по идеята за филма още от 2016та година. Продуцентът Джон Дейвис се свързва с тях през 2018та и проекта се задвижва още тогава. Заснет е в провинцията Алберта в Канада, като прадедите на продуценткара на терен Джейн Майерс, са от тези земи. Тя споделя, че за началото на снимките местното население (индианци, Камачи) са осъществили традиционна церемония, която да благослови снимачния процес. В ролята на Нару влиза Амбър Мидтхъндър, чиито произход също е индиански. Дакота Бийвърс влиза в ролята на брата на Нару – Таабе, Дейн ДиЛиегро е Хищникът, а Саари е изигран от кучето Коко.

Можете да гледате Прей в Хулу и Дисни Плюс!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s