Енканто – анимация за традициите, отговорността към семейството и…промените!

“Енканто” е една от последните анимации на Дисни, режисирана от Джаред Буш, Байрън Хауърд и Чарис Кастро Смит. Филмът спечели БАФТА съвсем скоро и е номиниран за три награди Оскар – два за музика и оригинална песен на Лин-Мануел Миранда. Както знаете, той е режисьор на “Тик, Тик…Бум!”, а тук е композитор на всички песни в анимацията. Историята на филма е вдъхновена от автори като Габриел Гарсия Маркес, Изабел Аланте и други и е изпълнена с елементи от латиноамериканската култура и традиции.

HOME SWEET HOME — The Madrigal’s casita in “Encanto” is more than a house. Opening in the U.S. on Nov. 24, 2021, “Encanto” features songs by Lin-Manuel Miranda. © 2021 Disney. All Rights Reserved.

“Енканто” е испанска дума, която означава магично място сред природата. От това значение е вдъхновен и целият филм. Енканто е китно градче, неоткриваемо за външния свят, в което живеят мили и сплотени хора. Анимацията ни представя ретроспекция, чрез която разбираме как е създадено вълшебното селище – тъжната история на Алма – майка на три новородени, която губи съпруга си, докато бягат от нападатели, които изгарят родното им селище. Но чрез мъката и тъгата, която изпитва, предизвиква появата на магичния град “Енканто”, който ги защитава от външния свят. А Алма се превръща в основоположникът и матриархатът на семейството Мадригал. Заживявайки в Енканто, децата ѝ получават магически дарби, чрез които помагат на останалите жители на градчето. Когато пък и техните деца навършват определена възраст в рода, получават своите специални способности. Всички освен едно дете.

От песента “Фамилията Мадригал”

Анимацията започва с песента “Фамилията Мадригал” (“The Family Madrigal”), в която деца от селото разпитват една от внучките на Алма, вече наричана от всички “Абуела” (от испански “баба”). Мирабел въвежда и малчуганите, и зрителя в историята, традициите и способностите на всеки член от рода ѝ. Любопитството на малките обаче не спира, защото не я оставят на мира, докато не им каже каква е нейната магическа дарба. Накрая братовчедката на Мирабел – Долорес, която има способността да чува идеално и най-далечния шепот, разкрива, че момичето не е получило никаква дарба. Така само в първите три минути разбираме историята и конфликта във филма. Можете да чуете песента тук:

https://www.youtube.com/watch?v=Yp5nPGWWMh4

Разбираме, че това е разтърсило Абуела и е породило страх, че магията на рода изчезва. Това дори променя отношенията ѝ с Мирабел. “Енканто” ни представя често срещан психологически проблем – нуждата на децата да се доказват в семейства с високи очаквания и амбиции. Родителите на Мирабел са много толерантни и смятат, че тя е специална по нейн начин и без магическа дарба. Въпреки това, Мирабел се чувства изолирана от уникалния си род и често пъти бива пренебрегвана, особено от баба си. Историята се развива по такъв начин, че показва на всички важността на момичето за цялото семейство, помага на Абуела да оцени внучката си и да приеме промените, които предстоят.

“Енканто” е важен филм не само за деца, но и за родители. Показва ни, че всяко нещо идва с времето си и не е нужно по-малките в рода задължително да поемат тежестта от отговорностите и очакванията на семейството.

Марибел може да е главния персонаж в “Енканто”, но в анимацията фокуса е върху семейството като единица. За разлика от повечето филми на Дисни, тук е обърнато специално внимание на всеки член от рода, както и неговата магическа дарба. Луизе, Изабел и Бруно имат собствени песни, които разкриват напрежението от отговорностите, които поемат в името на града и традициите. Изключително завладяваща е и песента, в която Марибел разкрива тъгата си и трудността, която изпитва да се приеме като равноправна част от специалното си магично семейство. Можете да я чуете тук:

Силно препоръчвам този филм. “Енканто” е един от най-силните филми на Дисни за последните години. Можете да го гледате в Disney + или Amazon Prime.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s