Тик, тик…Бум! – Андрю Гарфилд в ролята, за която всички говорят

Лин-Мануел Миранда е създал прекрасен филм, който може да подейства изключително вдъхновяващо на всеки борещ се за място под слънцето артист. Режисьорът разказва за гениалният драматург и композитор Джонатан Ларсън и по-конкретно за сблъсъка му с театралните агенти, за техните безкрайни откази, за бедния му бохемски живот в апартамент с вана в центъра на кухнята. Във филма се проследява седмицата, в която Ларсън води важен уъркшоп за първия си написан мюзикъл “Супърбия”, който така и не успява да бъде продуциран. Пет години по-късно следва големия пробив на Бродуей – великия “Наем”, който се задържа на сцената в продължение на 12 години, и става най-продължително играната продукция там. 


 
 

В ролята на драматурга се превъплъщава невероятния Андрю Гарфилд, който очевидно може всичко – от Спайдърмен, през “Възражение по съвест” (Hackshaw Ridge), до пиесата “Ангели в Америка”, за която получава награда Тони. Гарфилд изгражда силен персонаж – сякаш с лекота, неусетно ни повлича през историята на филма и ни кара да му вярваме безрезервно и наивно, нищо, че в предния филм, в който сме го гледали е скачал по сгради, увиснал на паяжина. Друго познато лице е Ванеса Хъджънс, която след пробива си в тийнейджърския “Училищен мюзикъл” (High School Musical), вече години наред играе в успешни постановки на и Оф Бродуей. 


Целият филм е базиран около изпълнението на Ларсън на мюзикъла “тик, тик…Бум!”  в театъра “Ню Йорк Уъркшоп”. Сцените са заснети в реалния театър, тъй като продукцията е искала да го подкрепи, заради огромните загуби около пандемичната обстановка. Разказвайки ни за живота си чрез мюзикъла, Ларсън ни прави свидетели на обсесията и отдадеността, с която подхожда към мечтата си – той диша, чрез нотите и песните си, не спира да композира, но най-вече не спира да вярва, че да твориш е най-голямото призвание (дори живеейки в жилище с вана в кухнята).

 

Всъщност, апартаментът на Ларсън във филма е абсолютно копие на истинския – заради своята застрахователна полица, драматургът е имал детайлни снимки на всичките си стаи. Иронично е как през цялото време Ларсън има непрестанното чувство, че закъснява – става на 30, а все още не е поставил първия си мюзикъл, не се е установил, няма стабилна работа, нито пари, мечтата му така и не се сбъдва, а часовникът тиктака…’тик, тик…бум’. И понеже съдбата понякога е превратна, ден преди премиерата на големия си дебют “Наем”, Ларсън умира, заради недиагностициран здравословен проблем. Въпреки това, мюзикълите му вдъхновяват Лин-Мануел Миранда още от малък, а сега увековечава драматурга с чудесния си филм в негова памет. 
Всеки актьор и статист в тази продукция не е случаен. Като започнем от Робин де Хесус, който играе Майкъл, най-добрият приятел на Ларсън, направил някога своя дебют в театъра в мюзикъла ”Наем” и стигнем до телефонното съобщение, записано с реалния глас Стивън Зондхайм. Колоритната сцена в закусвалнята, в която Ларсън работи, с песента “Съндей” е ироничен цитат от любимия му драматург Зондхайм и неговия култов мюзикъл “Неделя в парка с Джордж”. В този незабравим епизод се включват Хауърд Макгилън от “Фантомът на операта”, носителят на наградата Тони Чък Купър, Рене Голдсбери и Филипа Су – от мюзикъла “Хамилтън”, Бърнадет Питърс от “Неделя в парка с Джордж”, и дори Чита Ривера от оригиналната “Уестсайдска история”. 

Джонатан Ларсън е режисьор, променил начинът, по който се създава и играе съвременния мюзикъл. Той  винаги набляга на актуални социални и житейски теми. Например, в своя дебют “Наем” създава персонаж, вдъхновен от най-добрия си приятел, който е ХИВ-позитивен. За 90-те години – време на хомофобия и дезинформация по тази тема, подобен образ е бил огромен пробив. 
Препоръчвам ви да гледате този филм, защото вдъхновява, осмисля мечтите ни и оправдава защо се борим за тях. Пък и ни показва, че винаги има лесен път, но избирайки по-трудния, успехите ни са много по-сладки!
Може да се насладите на “тик, тик…Бум!” В Нетфликс. 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s