10 филма за Хелоуин и есенно-зимния период + няколко любими предложения

Преди седмица ви попитах, кои са любимите ви филми за този период от годината. В списъка съм включила и вашите фаворити, както и мои лични предложения. Насладете им се!

Епизоди от сериали 

 

Приятели и всички епизоди, свързани с Деня на благодарността или Коледа са асболютна класика. Хелоуин епизодите на Модерно семейство също, особено заради обсесията на Клеър с празника и съревнованията ѝ със съседи и със семейството си за най-оригинални костюми и най-страшна украса. Как се запознах с майка ви има добри попадения с Хелоуинските партита. Подозирам, че с тези сериали е израснало цялото ни поколение, затова и е неизбежно да не ги пазим в специална част от сърцата си.

Сериали

Игра на Тронове; Свърталище на духове (The Haunting of Hill House 2018); Supernatural са само част от сериалите, които вие ми препоръчахте – страхотни за може би всеки период от годината. Ето и част от моите препоръки – (Series of Unfortunate Events) Поредица от злополучия с великолепния Нийл Патрик Харис – невероятно изпипан сериал, носещ страхотна и страховита атмосфера; (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children) Домът на Мис Перегрин за чудати деца – поредният успех на Тим Бъртън, адаптиран от едноименния роман на Рансъм Ригс; (American Horror Story) Американска хорър история и частите Хотел и Фрийк шоу са ми фаворити!

Хоръри или филми, носещи атмосферата на Хелоуин

 

(The Addams Family) Семейство Адамс от 1991 с Анджелика Хюстън и Раул Хулия или американския ситком от 1964 с Каролин Джоунс и Джон Остин е класическа история, от която са вдъхновени множество филми, сериали и дори анимации. Интересен факт е, че идеята за персонажите е на Чарлз Адамс от 1938, като първоначално рисунките му са публикувани в списание Ню Йоркър, а след това съставя и карикатурни комикси.

(The Thing) Нещото от 1982 е хорър филм на Джон Карпентър, известен с режисирането и написването на сценарии на множество други филми от жанра като – Мъглата (1980), Хелоуин (1978), Бягство от Лос Анджелис (1996) и др. Ужасът разказва за група изследователи в Антарктика, които се натъкват на променящо облика си извънземно, което напада жертвите си, изглеждайки точно като тях. Едно от най-впечатляващите неща за този, както и други филми от жанра, правени по онова време, е креативността вложена в създаването на чудовищата и страшните сцени. Поради липсата на CGI до края на миналия век, специалните ефекти са се изразявали в малки промени в образа или в размера на заснетия обект, което е принуждавало екипа сценографи и гримьори да създават истински произведения на изкуството.
(Killer Klowns from Outer Space) Клоуни убийци от вселената, филм от 1988 на Стивън Чиодо, е сай-фай/хорър, който заради неподправените си специални ефекти и почти комичната си история, се превръща в абсолютна класика сред любителите на жанра. Клоуни-извънземни кацат с космическия си кораб, който има формата на циркова шатра, в близост до малко и спокойно градче. От там насетне, сюжетът не предизвиква страх, а напротив – любопитство и възхита от креативния начин, по който е заснет.

(The Lighthouse) Фарът от 2019 е психологически трилър с Робърт Патинсън и Уилиам Дефо. Може би разпознавате Патинсън от тийнейджърската драма Туайлайт, но ви уверявам, че от тогава е извървял дълъг път. Двамата изграждат превъзходни персонажи, историята е преплетена, завлядаваща и пълна с изненади. Двамата охранители на фара постепенно загубват разсъдъка си, поради липсата на контакт с цивилизацията, или с когото и да е било друг освен тях самите. Филмът е вдъхновен от подобна история, случила се в отдалеченото Уелското селище Смолс в началото на ХIX в., където фарът е бил охраняван от двама пазачи.

(Beetlejuice) Бийтълджус, (The Nightmare Before Christmas) Кошмарът преди Коледа, (Big Fish) Голяма риба, (Edward Scissorhands) Едуард Ножиците, (Charlie and the Chocolate Factory) Чарли и шоколадовата фабрика и много други са все филми на Тим Бъртън, които винаги свързвам с Хелоуин, с настъпването на зимата, с един много специфичен период от тийнейджърските си години, когато за първи път се обсебих от естетиката и героите на този режисьор. Затова ви ги препоръчвам с две ръце! Филмите са многопластови, с изключително стабилно изградени персонажи, които и до ден днешен са емблематични, а и може да ги срещнете като вдъхновение за нечии костюм в навечерието на Хелоуин.

Любими филми за есенно-зимния период 

Всички филми на Хари Потър поставям на първо място, заради лични подбуди. Усещанията, които тези филми са ми създавали са винаги английски, романтизирани, идеализирани в хубавия смисъл на думата. От Хогуъртс до двуетажните автобуси в Лондон, през къщата на Хари в Съри и скритото под носа на всички в центъра на града Министерство на магиите – просто невероятно. Дори след като живях в Лондон и усетих и не чак толкова идеализирана, а забързаната и глобалистична атмосфера на града, смея да твърдя, че светът на Хари Потър е магичен и такъв, в който всеки би трябвало да се чувства у дома си. Затова и филмите са толкова уютни.

(Cruella) Круела е филм от 2021, целящ да разкаже за живота на младата Круела де Вил от класиката “101 далматинци”. Участието на Ема Стоун и Ема Томпсън в двете главни роли автоматично вдига рейтинга на филма. Историята е завладяваща, интересна, доста преплетена и само на моменти – прекалено дългичка. Страхотен филм за този период, който също носи в себе си атмосферата на стария, мрачен и вълнуващ Лондон.

(Venice en hiver) Венеция през зимата е филм на Жак Дониол-Валкроз, адаптиран по едноименния роман на Еманюел Роблес. Сюжетът е романтичен, с лек екстремен и криминален отенък, мистериозен привкус. Актьорската игра е брилянтна, а пейзажите на венецианските канали, когато не са напичани от жаркото италианско слънце, а напротив – мрачни, леко тъжни, пусти, но пак ичключително красиви, допълват вълнуващите усещания от филма.
(Matilda) Матилда е филм адаптиран от прекрасния роман на един от любимите ми автори – Роалд Дал. Излиза през 1996 година, а режисьорската работа е дело на Дани Девито. Мара Уилсън за крехката си 9-годишна възраст, прави превъзходна роля, която ѝ създава име за цял живот. Трогателната история ни вдъхновява никога да не изоставяме детското в себе си.

За финалното ми предложение мога да говоря много. Всеки път, в който съм гледала (La vita e bella) Животът е прекрасен на Роберто Бенини завършва с неконтролируем рев от моя страна. Сюжетът е изключително въздействащ – през призмата на доброто и въображението, един баща помага на сина си и на себе си да преживеят един от най-страшните периоди, които могат да се случат някому – престоят в концлагер по време на Втората световна война. Но преди това виждаме една вълнуваща любовна история, прекрасно италианско градче и много комични ситуации. Гледайте този филм, припомнете си, че животът е прекрасен и че и най-несигурните и страшни периоди могат да бъдат погледнати през призмата на детските очи. Така ще ви стане по-леко!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s