Четири филма от селекцията на София Филм Фест през погледа на КиноСпирка

Тазгодишната селекция на София Филм Фест е превъзходна и както всеки друг сезон включваше много стари класики актуални и днес. Задължително намерете време за тях.

Буена Виста Соушъл Клуб

Буена Виста Соушъл Клуб от 1999та на Вим Вендерс е шедьовър, мед за душата, наслада за ушите – един прекрасен документален филм. След моя изморителен ден, вървях из София към кино Одеон. Времето застудяваше, есента пристигаше, нямаше и помен от летните дни. Седнах в кино салона, зазвуча Чан Чан и на мига се пренесох в друга вселена. Озовах се в Хавана от преди две десетилетия, усещах мириса на кубински пури, чувах разбиващите се вълни край Малеко̀н и кракът ми неусетно затропа в такт с невероятната музика. Потопих се в историите на членовете на клуба Буена Виста – Рубен Гонзалез, Ибрахим Ферер, Компай Сегундо, Октавио Калдерон, Омара Портуондо и останалите почти забравени музиканти. Филмът, продуциран от пристрастения към кубинската музика Рaй Кодер, ги прави отново световноизвестни, а албумът с тяхната музика ги превръща в легенди.

Този филм е важен с това, че ни напомня за удоволствията на живота. Показва ни как едни 90-годишни музиканти, захапали пурите, гледат с усмивка на нещастията в скромния си живот, танцуват като тийнейджъри в Карнеги Хол и зареждат публиката вече повече от двайсет години. Напомня ни още, че изхабените нерви по злободневните проблеми на забързаното ни ежедневие са абсолютно безсмислени. Когато излязох от кино Одеон по пътя до вкъщи танцувах, а денят ми изобщо вече не беше изморителен.

Затворете си очите и…приятно слушане!

Buena Vista Social Club at Carnegie Hall

В настроение за любов (2000г.) 

Красив филм, нежна любовна история, дисекция на човешките взаимоотношения, хубав саундтрак. Какво повече да се желае?! Уон Кар-вай често ни потапя в семплото ежедневие чрез филмите си, но под него се крият емоции, ирония и огромен финес в отношението към живота. Историята се развива в Хонгконг, когато в две съседни сгради се нанасят две двойки, чиито брак очевидно е нещастен. В последствие мъжът и жената разбират, че съпрузите им имат афера помежду си, а това води до множество интересни сцени,  разкриващи как човешката психика преодолява предателството.

Естетиката на филма е неописуема. Няма нищо случайно в съчетаването на цветове – от костюмите, през мебелите, до червилото на главната актриса – всичко е обмислено. Операторската работа е превъзходна, а актьорската игра – фина и въздействаща.

Насладете се на “В настроение за любов” независимо в какво настроение сте. Понякога семплите истории събуждат в нас повече, отколкото сме очаквали.

Кандахар

“Кандахар” е филм на иранския режисьор Мохсен Макмалбаф, който е заснет в периода между 2000 и 2001ва година в Афганистан. Този фaкт е изключително важен, защото снимачния период е точно преди трагедията на 11ти септември, когато контролът на талибаните отделя държавата буквално и преносно от всякакъв вид цивилизация.

В такъв момент, журналистка, която от години живее и учи в Канада, се опитва да се върне в родния си град – Кандахар, за да спаси сестра си. Минавайки през множество трудности, Нафас се сблъсква с отчайващото настояще в Афганистан. Въпреки опасностите за една сама жена, която често сваля бурката си, за да говори с хората или заради напичащото пустинно слънце, главната героиня не се отказва от целта си.

Във видео обръщението си към публиката, режисьорът наблегна на актуалността на този филм. Тъжен беше и фактът, че двайсет години по-късно афганистанския народ се сблъсква със същите политически проблеми, които връщат развитието на страната векове назад, а напредъкът с малкото права, които жените им са получили последните две десетилетия, е изчезнал.

Ако темата ви е интересна – този филм е подходящия документ за нея. Атмосферата, в която ще ви потопи е потискаща, но за жалост – реална.

Извън закона 

“Извън закона” на Джим Джармуш е абсолютна класика от 1986та година. Филмът е правен в много съществен период за киното, когато експериментите, реализмът и натуралността са основни движещи сили в стила на режисьорите. Самият Джармуш е известен със свои собствени похвати – проследяващи дълги кадри, сюжетна линия без особено развитие във филма, черен хумор, минимализъм, персонажите често са чаровни дребни престъпници, измамници със заплетени лични истории. Режисьорът твори в Ню Йорк във време, в което беззаконието и бедността са на власт, а хората на изкуството са зад всеки ъгъл.

В “Извън закона” главни действащи лица са Роберто Бенини, Том Уейтс и Джон Лури, а операторската работа е дело на Роби Мюлер. Сюжетът се върти около бягството от затвора на трима мъже, двама, от които са несправедливо арестувани, а третия е италиански турист, който не разбира никакъв английски. Ситуацията на триото води до множество комични моменти, понякога отвъд реализма, но всички те се съчетават по един неочаквано естествен начин.

Великолепна актьорска игра, неклиширана кинематография. Ще останете доволни и заредени!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s