Магията на Кан

Преди точно три години и има-няма няколко дни се върнах от фестивала в Кан след почти 24-часово пътуване. И не спах от вълнение следващата една седмица. Знаех, че това място беше променило посоката на живота ми. Година по-късно, по време на голям локдаун, разбрах, че филмът на Камен Калев “Февруари”, в който имах честта да бъда асистент, е селектиран за фестивала. Лъч светлина в период на тревога и обърканост, който отново предопредели на къде поемам. А сега ми трябва само да затворя очи и отново се озовавам там. Виждам палмите, усещам мириса на морето, чувам музиката от яхтените партита, вървя по червения килим, обръщам се – Брад Пит, а от другата ми страна – Леонардо ди Каприо. Морето и небето се сливат в еднo лазурнo синьо, слънцето напича, а аз вървя по пясъка и се чудя ‘тук ли точно е вървяла и Бриджит Бардо?’

Continue reading Магията на Кан

“Заедно без теб”

“Заедно без теб” (So Close Away) е още един филм на Димитрис Георгиев, за който с удоволствие ще пиша. Сценарият е дело на него самия и вдъхновяващия Марий Росен. Двамата ни разказват история, провокирана от истински събития, изпълнена с напрежение, вендета, преоткриване и може би любов. В главните роли виждаме невероятните Стоян Дойчев и Димитър Иванов.

Филмът започва с бягството им от затвора, като зрителят постепенно проследява укриването им, както и техните лични истории. Интересното тук е, че точно когато започваш да се привързваш към някой от персонажите, в случая при мен беше този на Стоян Дойчев, разбираш и какви са престъпленията, които са извършили. Те не са никак малки. Всъщност тук конфликтът е провокиран у самия зрител. Като такъв, той започва да симпатизира на персонажа на актьора, да вижда човешките му качества, емоциите му, грешките му, чувствените отношения с баща му. В този момент започва и да му прощава за криминалната проявеност, да го подкрепя, да не иска да го заловят или предадат.

Ярък контраст откриваме в двата персонажа на Дойчев и Иванов. Докато се привързваме към първия, се страхуваме от втория. Чак в края на филма разбираме повече за него, за личния му конфликт и отмъщението. Към финала на “Заедно без теб” разгадаваме повече и за отношенията между двамата. Ще ви оставя да се насладите на самия край, както и на красивите кадри от града на вечността. 

Препоръчвам ви този филм горещо. Можете да го гледате тук: 

Филмът “Отвъд” – една реална постапокалиптична картина

“Отвъд” е късометражен филм на Петър Бояджиев и Николай Драганов, които ни рисуват една плашеща постапокалиптична картина. Страшното в лентата е колко реалистично изглежда случващото се. А това, което ви грабва от първата минута, е паралелът с нашето ежедневие.

Continue reading Филмът “Отвъд” – една реална постапокалиптична картина

Смърт край Нил – класиката през очите на Кенет Брана

Отидох да гледам “Смърт край Нил” без никакви очаквания. Всъщност, даже си представях един спокоен следобед, в който си играя на детектив и разгадавам мистерии. Все пак всички обичаме романите на Агата Кристи.

Continue reading Смърт край Нил – класиката през очите на Кенет Брана

The Karman Line – красив, искрен филм с великата Оливия Колман

The Karman Line е късометражен филм, разказващ ни една невероятна, неочаквана и тъжна история. Режисьор е Оскар Шарп, а в главната роля имаме удоволствието да гледаме Оливия Колман. 

Continue reading The Karman Line – красив, искрен филм с великата Оливия Колман

КиноСпирка е мястото, където се спирате за рецензии и анализи на любими и нови филми. Аз съм Мария Вълдобрева и създадох този блог, за да споделя с вас, читателите – киномани, любовта си към киното.